Światowy dzień owoców i warzyw 0b

Owoce i warzywa, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np.: soków.
Światowy Dzień Owoców i Warzyw został zainicjowany 18 października 2013 r. w Nowej Zelandii przez Fundację „5+ a Day”. Jest obchodzony corocznie w trzeci piątek października. Jednak, aby zachować zdrowie i witalność powinniśmy świętować codziennie. Dzieci z grupy 0 b hucznie świętowały ten dzień przygotowując samodzielnie owocowe szaszłyki.
Z myślą o jarzynowych witaminach, promując w naszej szkole zdrowe odżywianie dzieci z grupy 0 b wspólnie przygotowały sałatkę jarzynową. Samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę warzywną przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przyrządzanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji. Podczas zajęć dzieci dowiedziały się również, że przyrządzanie posiłków wymaga zachowania szczególnej higieny. Dzieci z wielkim apetytem degustowały się przygotowaną własnoręcznie sałatką, nawet "niejadki warzywne" skusiły się na spróbowanie.